HVOR KOM ORDET “FOTBALL” FRA?

Jeg lærte opprinnelsen til ordet “fotball” i dag. For de av dere som håner når amerikanere og andre omtaler “fotball” som “fotball”, bør du vite at ordet “fotball” ble laget av britene, og det var også et av de første navnene på det vi nå kaller ” Fotball.”

I sannhet var den riktige tittelen for sporten i de tidlige dagene av sporten blant toppklassene i det britiske samfunnet “Fotball”. Ikke bare det, men sporten ble referert til som “Fotball” i omtrent 18 år før den ble referert til som “Fotball” for første gang, med sistnevnte forekommet etter hvert som den ble mer populær blant middelklassen og lavere klasser. Som et resultat overgikk begrepet “fotball” raskt “fotball” og det da offisielle navnet “Association Football”.

På 1860 -tallet, som i det meste av historien – med plater fra 1004 f.Kr. – var det en mengde “fotball” -idretter som ble spilt populært over hele verden, inkludert selvfølgelig England. Mange av disse idrettene hadde lignende regler, og den 26. oktober 1863 ble en gruppe engelske lag enige om å slå seg sammen og lage et ensartet sett med regler som ville bli brukt i alle kampene. De utviklet regelverket for “Association Football”, med “Association” som skilte det fra flere andre fotballidretter som ble spilt i England, for eksempel “Rugby Football”.
Nå hadde datidens britiske skolegutter en vane med å gi alt et kallenavn, som fortsatt praktiseres i dag. De elsket også å avslutte kallenavnene sine med bokstaven “er”. Som et resultat ble Rugby kalt “Rugger” på den tiden. Association Football ble da kjent som “Assoccer”, som raskt ble forkortet til “Soccer” og tidvis “Soccer Football”.
Charles Wredford Brown, en Oxford -student på tidspunktet for Association Footballs dannelse, blir kreditert for å ha laget begrepet. Ifølge legenden ble Wredford-Brown kontaktet av noen venner i 1863, like etter fødselen av Association Football, og spurte om han ville spille et spill “Rugger”, som han svarte at han foretrakk “Soccer”. Hvorvidt eller om den etasjen er ekte, ble navnet populært på den tiden.

Opprinnelig var det nylig standardiserte Rugby og fotball fotballidrett for “herrer”, med de høyeste lagene i samfunnet som stort sett deltok. Disse to former for fotball, særlig fotball, spredte seg gradvis til massene, til tross for Rugbys dårlige mottakelse blant lavere klasser. Dette førte til at sportens navn ble endret fra “Soccer” og “Association Football” til bare “Football”, med den første dokumenterte forekomsten av sporten som ble omtalt som “Football” i 1881, 18 år etter at den opprinnelig ble omtalt som “Fotball” eller formelt sett “Foreningsfotball”.

Spillet utvidet seg gradvis rundt om i verden under lavere klasse moniker av “fotball”, i stedet for “herrenes” navn på “fotball”. Vanskeligheten var at mange andre land over hele verden, inkludert USA, Canada, Irland, Australia, New Zealand og Sør -Afrika, også hadde sine egne populære idretter kalt “Fotball”. Av denne grunn var og er fortsatt navnet “Fotball” foretrukket i disse landene.

Hvis du likte dette innlegget, kan du sjekke ut The BrainFood Show (iTunes, Spotify, Google Play Music, Feed), i tillegg til:

Opprinnelsen til sportens navn “Cricket”

 • Basketballens begynnelse
 • The High Five ble populært av den eneste Major League -spilleren som åpent innrømmet at han var homofil gjennom hele spillerkarrieren.
 • Forskjellen mellom Storbritannia, England og Storbritannia
 • Hvorfor kjører noen land på høyre side av veien mens andre kjører på venstre side?

Bonusinformasjon:

 • For de som forakter amerikansk fotball for å bli navngitt at når ballen i stor grad interagerer med hender, er det verdt å merke seg at de fleste tidligere former for fotball ble kalt det fordi de ble spilt til fots, ikke fordi du sparket en ball med foten din. Flertallet av bondelekene ble utført til fots, mens flertallet av aristokratiske idretter ble utført på hesteryggen. Som et resultat ble ethvert spill som ble spilt til fots referert til som “fotball”, uavhengig av om det innebar å sparke en ball eller ikke. Å bære baller over mållinjer forbi motstanderlag eller individuelle spillere var et vanlig trekk ved mange av de tidligste inkarnasjonene av fotball.
 • Under fotball-VM i 1970 ble fotballer opprinnelig malt med det nå ikoniske svart-hvite rutete designet for å gjøre dem mer synlige på svart-hvitt fjernsyn. Folk ønsket naturligvis å kjøpe baller som så ut som de de så på TV, så de kjøpte alle den svart -hvite rutete fotballen i stedet for den tidligere ensfargede ballen.
 • Tidlig i historien til fotball i USA ble ordet “fotball” integrert i navnet. Ligaens første navn var “United States Soccer Football Association.” Det ble forkortet til ganske enkelt “United States Soccer Federation” i 1975 etter omtrent 30 år.
 • Rugby ble opprinnelig kjent som “Fotball” og delte mange av de samme reglene som fotball, selv om reglene har variert over tid. Rugby School i England er der begrepet “Rugby” kommer fra. Ifølge legenden plukket William Webb Ellis ballen og løp med den over mållinjen under en fotballkamp på den institusjonen. Det var ikke et offisielt mål fordi du ikke skulle bruke hendene dine, men dommeren sa at det var et “jolly nice” forsøk, “det er der Rugby -scoringsbegrepet stammer fra, ifølge mytologi. Det formelle Rugby Union ble opprettet i 1871, etterfulgt av en splittelse i 1893 som resulterte i dannelsen av Rugby League.
 • Rugby var aldri så populært blant arbeiderklassen som fotball var. Dermed er “Fotball et herrespill som spilles av ruffians, mens Rugby er et ruffianspill som spilles av herrer,” som det gamle britiske ordtaket sier.
 • I Japan er den første dokumenterte rekorden for en fotballlignende sport fra 1004 f.Kr. I 50 f.Kr. Kina, det er mange referanser til fotballlignende aktiviteter, inkludert kamper mellom kinesiske og japanske lag.
 • Romerne spilte også en rekke fotballkamper, hvorav noen var lik fotball. En av disse var til og med en del av de romerske olympiske leker. Denne utgaven, som ble spilt under de olympiske leker, omfattet 27 mann på hvert lag. Spillet var så tøft at to tredjedeler av deltakerne måtte kjøres til sykehuset etterpå.
 • Adidas Tango Espana, som ble brukt i verdensmesterskapet i 1982, var den siste fotballen i ekte skinn som ble brukt i turneringen. Den første helt syntetiske fotballen i verdensmesterskapet ble brukt kort tid etter, i 1986.
 • Adidas Teamgeist, som ble brukt i verdensmesterskapet i 2006, ble designet for å være den rundeste ballen som noen gang er produsert for en sport, ifølge oppfinnerne.
 • Under kong Edwards regjeringstid (1307-1327) vedtok han regler som forbyr deltakelse i fotballkamper. Alle som blir tatt for å spille fotball i noen form, vil bli fengslet, “for så mye som å hive seg over enorme baller forårsaker mye støy i byen, hvorfra mange onde kan utvikle seg …”
 • Han var ikke den eneste monarken i Storbritannia som foraktet fotball. “Fotballspillere ble fengslet i en uke, med påfølgende religiøs bot,” ifølge dronning Elizabeth den første. Kong Henry IV og kong Henry VIII lagde begge lover som forbyr fotball.
 • I England ble amerikansk fotball først kjent som “Start-Stop Rugby with Padding” … Catchy
Go to Top