Tolv av Europas beste fotballklubber har i dag kunngjort at de har bestemt seg for å danne Super League, en ny konkurranse midt i uken som styres av stiftende klubber.

Som stiftende klubber har AC Milan, Atlético de Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, ​​FC Internazionale Milano, Juventus FC, Liverpool FC, Manchester City, Manchester United, Real Madrid CF og Tottenham Hotspur alle blitt med. Totalt tre klubber forventes å bli med i forkant av åpningssesongen, som forventes å starte så snart som mulig.

I fremtiden håper Founding Clubs å møte UEFA og FIFA for å utforske hvordan de kan jobbe sammen for å gi de beste resultatene for den nye ligaen og for fotballen som helhet.

Superligaens opprettelse kommer på et tidspunkt da den globale pandemien har forverret volatiliteten i den nåværende europeiske fotballforretningsmodellen. Grunnlagsklubbene har også hatt som mål å øke nivået og intensiteten til gjeldende europeiske konkurranser gjennom hver sesong, i tillegg til å utvikle et rammeverk for toppklubber og spillere å delta regelmessig i en årrekke.

Epidemien har vist at verdiskapning og støtte for hele den europeiske fotballpyramiden krever en strategisk visjon og en langsiktig markedsføringsstrategi. De siste månedene har det vært mye diskusjon blant interessenter i fotball om det fremtidige formatet på europeiske konkurranser. Grunnlagsklubbene mener at de rettsmidler som presenteres som et resultat av disse diskusjonene ikke tar opp grunnleggende spørsmål, for eksempel behovet for kamper av høyere kvalitet og flere økonomiske ressurser for den generelle fotballpyramiden.

FORMAT FOR KONKURRANSE

• Det vil være 20 deltakende klubber, 15 stiftende klubber og en kvalifiseringsprosess som tillater ytterligere fem lag å kvalifisere seg hvert år basert på prestasjonene fra forrige sesong.

• Midtuke kamper, hvor alle deltakende klubber konkurrerer i sine respektive nasjonale ligaer, og beholder den tradisjonelle hjemmekampkalenderen som er kjernen i klubbspillet.

• Turneringen begynner i august, med klubber delt inn i to grupper på ti, som hver spiller hjemme og bortekamper, med de tre beste lagene i hver gruppe som kvalifiserer seg til kvartfinalen. Lag på fjerde og femte plass vil kjempe i en tobeint sluttspill om de resterende kvartfinaleplassene. For å nå finalen, som blir arrangert som en enkelt kamp på et nøytralt sted i slutten av mai, vil et knockout-system med to etapper bli brukt.

En parallell dameliga vil bli introdusert så snart som mulig etter at herreturneringen starter, og hjelpe til med å fremme og utvikle kvinnespillet.
Gjennom et langsiktig engasjement for ubegrensede solidaritetsbetalinger som vil vokse i takt med ligaoverskuddet, vil den nye årlige turneringen gi mye mer økonomisk vekst og støtte for europeisk fotball. Disse solidaritetsutbetalingene vil være betydelig større enn de som genereres av den nåværende europeiske konkurransen, med over 10 milliarder euro forutsagt i løpet av klubbens første forpliktelsesperiode.

Videre vil konkurransen være basert på et økonomisk forsvarlig grunnlag, der alle stiftende klubber er enige om en utgiftsplan. Stiftende klubber vil motta 3,5 milliarder euro i bytte for sitt engasjement, som skal brukes til å finansiere investeringsplaner for infrastruktur og dempe virkningen av COVID -pandemien.

Florentino Pérez, president i Real Madrid CF og Superligaens innsatsleder, sa:

“Vi vil hjelpe fotball på alle nivåer i jakten på å gjenvinne sin rette plass i verden. Fotball er verdens eneste globale sport, med over fire milliarder støttespillere, og det er vår jobb som store klubber å dekke deres behov. ”

Andrea Agnelli, styreleder i Juventus og nestleder i superkonkurransen, uttrykte sin støtte til den foreslåtte europeiske ligaen og sa:

“Våre 12 stiftende klubber representerer milliarder av fans over hele verden, i tillegg til 99 europeiske titler. Vi har kommet sammen på dette kritiske tidspunktet for å transformere europeisk konkurranse, sette spillet vi elsker på lang sikt, øke solidariteten betydelig og gi fans og amatører en vanlig strøm av overskriftsopplegg som vil mate deres lidenskap for spillet samtidig som de gir dem engasjerende forbilder. ”

Manchester Uniteds medformann og Super League-nestleder Joel Glazer sa:

“Ved å samle verdens beste klubber og spillere for å konkurrere mot hverandre gjennom hele sesongen, vil Super League innlede en ny æra for europeisk fotball, noe som sikrer konkurranse og fasiliteter i verdensklasse, samt forbedret økonomisk støtte til spillet som en hel.”